İnternet sitemizde yazılı bulunan yetkilendirilmiş bayilerimize telefonla ulaşarak, bayilerimizin mağazalarını ziyaret ederek ya da bizleri aradığınızda sizi yönlendireceğimiz size en yakın bayimizle irtibat kurarak Haier klima sistemleri ürün grubundan dilediğiniz modele sahip olabilirsiniz. Önemle hatırlatırız ki, firmamıza ait bir online satış sitemiz bulunmamaktadır. Klima ürünlerimizi tercih ederken üründen maksimum verimi alabilmek için, doğru alana doğru kapasiteli ürünü doğru pozisyonda konumlandırmak çok önemlidir. Bu husustan dolayı, satın alma öncesinde mutlaka işinin uzmanı bir bayimizden keşif ziyareti talebinde bulunabileceğinizi ve teknik destek alabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

RAC (ev ve ofis tipi split klimalar) ürün grubunda 3 yıl garanti süresi bulunmaktadır.
CAC (hafif ticari) ve Multi ürün gruplarında 2 yıl garanti süresi bulunmaktadır.
MRV (değişken debili merkezi sistem) ürün grubunda 2 yıl garanti süresi bulunmaktadır.
Havadan suya ısı pompaları (A2W) ürün grubunda 2 yıl garanti süresi bulunmaktadır.

Tarafımızca düzenlenen kampanyalar haricinde, klima sistemlerinde ek garanti alınmamaktadır.

Split'in İngilizce kelime anlamı “ayrık”, “ayrılmak”, “bölünmüş” şeklindedir. Bir adet iç ünite ve bir adet dış üniteden oluşan, birbirine bakır boru tesisatı ve sinyal iletişim hattı bağlı olarak çalışabilen klima sistemlerine “split klima” denir. Klimalar kapalı iç mekân ortamlarda çalışmak için tasarlanmıştır. Split klimalarda ısıtma, soğutma ve nem alma fonksiyonları bulunur.

İngilizce’si “Heat – Pump” olan terimin Türkçe sözlük karşılığı “ısı pompası” olarak tercüme edilmiştir. Harici bir ısı kaynağı kullanarak istenen mekânı soğutan veya ısıtan cihazların basit çalışma prensibi “heat-pump” olarak adlandırılır. Genellikle kullanılan kaynak dış ortam havası olduğu gibi, toprak ya da su da olabilir. Isı pompası ısıtma, soğutma ve sıcak su için gerekli olan enerjinin yaklaşık %75'ini doğadaki kaynaklardan, geri kalan yaklaşık %25'ini elektrikten sağlayarak çalışır. Isı pompaları karlı, yağmurlu, güneşli gibi her türlü hava koşulunda kullanılabilir.

Multi split klima tek bir dış üniteye bağlı, birden fazla iç ünitesi bulunan klima tipi olarak tanımlanıyor. Mono split klimalarda tek bir dış üniteyle birlikte, tek bir iç ünite bulunurken, multi split klimalarda tek bir dış üniteye bağlı, birden fazla iç ünite bulunuyor. Multi klima sistemlerinde duvar tipi, dört yöne üflemeli kaset tipi, kanal tipi, tek yöne üflemeli kaset tipi, konsol tipi ve yer-tavan tipi gibi farklı iç ünite çeşitleri, kişisel zevke, ihtiyaca ve montaj yapılacak alanın mimari durumuna göre kullanılabiliyor.

Isı pompası, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama taşıma prensibine dayanan ve elektrikle beslenen bir sistemdir. Gerekli şartlar sağlandığında yüksek miktarlarda enerji, düşük maliyetlerle kullanıma sunulabilir. Havayı enerji kaynağı olarak kullanan ısı pompalarına hava kaynaklı ısı pompası denir. Hava kaynaklı ısı pompaları da havadan suya ya da havadan havaya şeklinde olabilir. Isıtma sistemlerinde genellikle havadan suya ısı pompaları kullanılır. Isı pompaları havadan sıcaklığı emer ve bir ısı eşanjörüne aktarır. Bu aktarım, bir soğutucunun buharlaşmasına neden olur ve daha sonra soğutucu buharı sıkıştırılır. Evinizdeki sıcak suya ve ısıtma devrelerine aktarılır. Çok verimli oldukları için, bu sistemler dış sıcaklık -15 °C'ye kadar düştüğünde bile ısı üretebilir. Gaz ve yağ kazanlarının aksine, hava kaynaklı ısı pompaları uzun süre düşük sıcaklıklarda ısı vermek üzere tasarlanmıştır. Hava kaynaklı ısı pompası kaynağın stabil olmaması nedeni ile sürekli değişken COP değerlerinde çalışır. Yani hava sıcaklığı değişmesi ile harcanan elektrik azalır ya da artar. Isı pompası yerden ısıtma, duvardan ısıtma, radyatör, tavandan ısıtma, tavandan soğutma, fancoil, yer tipi fan coil cihazlarında tek başına soğutma ya da ek ısıtma amaçlı olarak kullanılır. Isı pompası enerji aldığı kaynağı ısıtma konumunda çalışırken soğutur, serinletme yaparken ise ısıtır. Yapılan işlem gazın faz değişimi ile enerji alma ve bu enerjiyi taşımadır. Bu taşıma ve faz değişimi sırasında bir miktar enerji harcanır. Isı pompaları kaynaktan ısıtılan ya da soğutulan ortama enerji taşımaları esnasında bir miktar elektrik enerjisi harcarlar, harcanan elektrik 1 kW, alınan toplam ısı enerjisi 4,5 kW ise, bu cihazın COP değeri 4,5 olmaktadır. Isı pompaları sadece tek bir dış üniteden (monoblock olarak adlandırılır) oluşabildiği gibi, bir iç ve bir dış ünitenin (split olarak adlandırılır) birleşik olarak çalışmasından da oluşabilir.

“Variable Refrigerant Flow” sözcüklerinin baş harflerinden meydana gelen VRF kısaltması, Türkçe’ye “değişken debili soğutucu akışkan” şeklinde tercüme edilmiştir. Her markanın kendi kısaltmasını yaratması ile de VRF, VRV, MRV gibi farklı kısaltmalarla adlandırılmaktadır. Haier’de değişken debili soğutucu akışkanlı merkezi klima sistemleri ürün grubumuz, MRV olarak kısaltılmış ve adlandırılmıştır.

+5 °C / -5 °C  dış ortam sıcaklık aralığında çalışan klima sistemlerinde, iç ortamda ısıtma yapılırken, dış ünitede buzlanma ve karlanma görülür. Bunun normale dönmesi ve dış ünitede oluşan buzlanmanın giderilmesi için klimalar otomatik olarak defrost modunda çalışmaya başlar ve ısı çevrimi terse döner. Defrost işlemi yapan bir klimada, iç ortamda bulunan iç üniteler soğutulurken, dış ünite ısıtılmaktadır. Bu durum iç ortamda bulunan kişiler için konforsuz bir durum oluşturur. Haier değişken debili soğutuc akışkanlı merkezi klima sistemleri ürün grubunda, MRV-5H serisi dış ünitelerde sürekli ısıtma (continuous heating) özelliği bulunmaktadır. Bu sayede, klima sistemi defrost işlemini sürdürürken bile iç ortamda ısıtma özelliği devam eder ve yaşanabilecek düşük konforun, performans kayıplarının ve gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçilir.

Klima Santrali, atmosferden alınan taze havanın çeşitli şartlandırmalardan sonra alana gönderilmesini sağlayan cihazdır. Klima santrali çalışma prensibi dahilinde bölgeye taze hava verilmesi, sıcaklık ve nem oranının ayarlanması, havanın toz ve parçacıklardan arındırılması söz konusudur.

DX bataryalı klima santrali sistemleri, insan yoğunluğu ve iç ortam hava kalitesi şartlarına bağlı olarak istenen taze hava ihtiyacını ve ortamın ısıtılıp soğutulmasını sağlayan, havanın VRF dış üniteleri ve ısı bataryasından geçtikten sonra bina içinde kanallar vasıtasıyla taşınarak ortama üfleyen cihazlardır.

Isı geri kazanım üniteleri, taze hava ihtiyacı olan mekanlarda havalandırma yaparken enerji tasarrufu da sağlamak amacıyla üretilen cihazlardır. Isı geri kazanım üniteleri aynı zamanda sağladıkları enerji tasarrufu sayesinde kurulum maliyetini kısa sürede geri ödeyen cihazlardır.

RAC, İngilizce’de “residential air condition” teriminin kısaltması olarak kullanılır. Ev ve ofis tipi klima modelleri tanımlamak için kullanılır.

CAC, İngilizce’de “commercial air condition” teriminin kısaltması olarak kullanılır. Türkçe’de ticari tip klima sistemlerine karşılık gelmektedir.
LCAC, İngilizce’de “light commercial air condition” teriminin kısaltması olarak kullanılır. Türkçe’de hafif ticari tip klima sistemlerine karşılık gelmektedir.
PAC, İngilizce’de “professional air condition” teriminin kısaltması olarak kullanılır. Türkçe’de profesyonel tip klima sistemlerine karşılık gelmektedir.
Bu kısaltmaların tamamı split klima olarak kullanılan salon, cabinet, tek yöne üflemeli kaset tipi, iki yöne üflemeli kaset tipi, dört yöne üflemeli kaset, dairesel atışlı kaset tipi, farklı statik güçlerde kanallı ya da gizli tavan ve yer – tavan tipi gibi iç ünitelerden birine sahip, daha çok ticari amaçla kullanılan büyük hacimli kapalı alanlarda kullanılan klima sistemlerini tanımlamakta kullanılır.  Multi klimalar da CAC – LCAC – PAC kategorilerinin içinde değerlendirilebilir.

COP, “Coefficient of Performance” teriminin “Performans Katsayısı” anlamına gelen tanımın kısaltmasıdır. Klimanın ısıtma performansı hakkında bilgi veren COP değeri, klimanın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade etmektedir.
EER, “Energy Efficiency Ratio” teriminin “Enerji Tasarruf Oranı” anlamına gelen tanımın baş harflerinden oluşmuştur. Klimanın soğutma performansı hakkında bilgi veren EER değeri, klimanın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade etmektedir.
EER ve COP değerleri ne kadar yüksekse, klimanız o kadar verimli soğutma ve ısıtma yapacaktır.

SCOP, “Seasonal Coefficient Of Performance” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Genel olarak klimanın ısıtma modunda ürettiği ve tükettiği enerjilerin birbirine oranı olarak hesaplanır. kW bazında yıllık toplam ısıtma kapasitesinin, kw bazında yıllık toplam tüketilen enerji toplamına bölünmesiyle bulunur. Bir klimada bu değer ne kadar yüksekse, klimanın da o kadar verimli olduğu anlamı çıkar. Isıtma modunda A sınıfı olan bir klimanın enerji sınıflandırması için alınan baz değer SCOP skalası aşağıdaki gibidir.
• A+++ enerji sınıfı verimliliği için SCOP ≥ 5,1
• A++ enerji sınıfı verimliliği için 4,6 ≤ SCOP < 5,1
• A+ enerji sınıfı verimliliği için 4 ≤ SCOP < 4,6
• A enerji sınıfı verimliliği için 3,4 ≤ SCOP < 4
SEER, “Seasonal Energy Efficieny Ratio” ifadesinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Genel olarak klimanın soğutma modunda ürettiği ve tükettiği enerjilerin birbirine oranı olarak hesaplanır. kW bazında yıllık toplam soğutma kapasitesinin, kw bazında yıllık toplam tüketilen enerji toplamına bölünmesiyle bulunur. Bir klimada bu değer ne kadar yüksekse, klimanın da o kadar verimli olduğu anlamı çıkar. Soğutma modunda A sınıfı olan bir klimanın enerji sınıflandırması için alınan baz değer SEER skalası aşağıdaki gibidir.
• A+++ enerji sınıfı verimliliği için SEER ≥ 8,50
• A++ enerji sınıfı verimliliği için 6,1 ≤ SEER < 8,50
• A+ enerji sınıfı verimliliği için 5,6 ≤ SEER < 6,1
• A enerji sınıfı verimliliği için 5,1 ≤ SEER < 5,6

Klima sistemlerinde ısı transferinde soğutkan gazlar kullanılmaktadır. Yakın tarihe kadar bu soğutkanlardan en bilineni R-22 olarak anılan HCFC-22’dir. CFC gazların tüketiminin yasaklanması ile birlikte, ozon tabakasına zarar veren diğer bir gaz grubu olan HCFC gazların da kullanımı yasaklanmıştır. R22 yerine kullanılmaya başlanan R410A gazı, %50 R32 ve %50 R125 gazları karışımından oluşan HFC grubuna ait bir soğutucudur. Küresel iklim değişikliklerinin azaltılması, HCFC gazların yasaklanması ve HFC gaz kullanımının azaltılması politikalarını içeren Montreal Protokolü’yle birlikte, özellikle split klima sistemlerinde R410a yerine R32 (diflorometan) soğutkanı dünya genelinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk defa 2012 yılında Japonya’da son tüketiciye sunulan R32 soğutkanlı klimaların ülkemizde kullanımı 2018 yılında başlamıştır. R32 (CH2F2), tek bileşenli bir HFC’dir. GWP (küresel ısınma potansiyeli) değeri, R410A’nın sahip olduğu GWP değerinin yalnızca üçte biridir. R32 ozon tabakasına zarar vermeyen, az yanıcı bir soğutkan gazdır Ve R410a’ya göre çok daha çerve dostudur. R410a’ya göre R32 yaklaşık %6 oranında daha verimli çalışmakta olup, gene R410a’ya göre hacimsel olarak yaklaşık %20 daha az yer kaplar. R32 tek bileşenli bir gaz olduğundan (R410a gibi karışım gaz değildir), geri dönüşümü ve tekrar kullanımı çok daha kolaydır. Haier RAC, CAC, multi ve havadan suya ısı pompaları ürün gruplarında doğa dostu R32 soğutkan kullanılmaktadır.

Haier tarafından yaratılmış ve Haier fabrikasında üretilen Haier markalı tüm ürün gruplarının cep telefonu, tablet ya da bilgisayar üzerinden Wi-Fi kontrolü aracılığıyla uzak mesafeden kontrolünü sağlayan bit yazılımdır. Android ve Apple tabanlı tüm elektronik aletlerde kullanılabilir. Bir ürünün kumandası ya da paneli üzerinden yapılabilen kontrolle alakalı her şeyi, uzak mesafeden yapmanıza imkân sunar.

UVC, ultraviyole ışığın bir alt tipidir. Genellikle dezenfeksiyon ve sterilizasyon için kullanılmaktadır. Bakteri, mantar ve virüsleri öldürmede son derece etkili olan 200 nm ile 280 nm dalga boyu aralığındaki ultraviyole ışınlara UVC (Ultraviyole C) adı verilir. Haier Pearl serisi duvar tipi split klimalarda UVC jeneratörü standart olarak bulunmaktadır. Fransa’da bulunan Texcell laboratuvarlarında yapılan testler neticesinde, Haier Pearl serisi split klimalarda bulunan UVC jeneratörünün, SARS-CoV-2 (korona) virüsünü 99.998% oranında yok ettiği kanıtlanmıştır.

İngilizce olan “Defrost” kelimesi, Türkçe'de "buz çözme" anlamına gelir. Defrost, soğutma yüzeylerinde oluşan karlanma ve buzlanmanın manuel veya otomatik olarak çözülmesi işlemidir. Kışın ısıtma modunda çalışan klimaların iç ünitelerinde bulunan ısı değiştirici yüzey (evaporatör) ısınmaktadır. Aynı anda, ters çevrimden dolayı dış ünitede bulunan ısı değiştirici yüzey (kondenser) soğumaktadır. Isıtmanın devamlılığı için klimalar, dış ünitede dolaşmakta olan akışkanın sıcaklığını, daima dış havadan sıcaklığından düşük tutmak zorundadır. Dış hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte batarya üzerinde yoğuşan su buharları, fırsat bulamadan katılaşır ve buzlanma başlar. Buzlanma arttıkça ısı transferi güçleştiğinden verim düşer. Dış ünitenin, üzerindeki karlanmayı ya da buzu çözebilmek için klima zaman zaman ters çevrimde çalışır (soğutma modunda). Bu işleme “defrost” denir. Defrost işlemi sırasında üniteler fan çalışmasını durdurur. Isıtmaya kısa bir süre ara verilmiş olur. Dış ünitenin montaj yeri, dış hava sıcaklığı ve nem seviyesi, bakım eksiği, cihazın sürekli çalışma süresi, kumanda ayarları, soğutkanın eksik olması gibi hususlar, defrost şartlarının oluşmasında ve süresinde etkilidir. Defrost süresinin kısa olması ve ısıtmada yüksek verim için, kapasite seçiminde bölgenin kış hava koşulları ve müşteri beklentileri gözetilmelidir.

Klima montajı sırasında, ürünün besleme elektriğinin çekilmesi, bağlanması gibi işlemler teknik servislerimizce kesinlikle yapılmamaktadır. Elektrik tesisatının hazırlanması ve ürün bağlantısı yapılması son tüketici sorumluluğundadır. Klimaların elektrik bağlantısı için mutlaka uzman bir elektrik teknisyeni tarafından, klimanın tükettiği maksimum güç seviyeleri ve klimanın tesisata uzaklığı baz alınarak, ana tesisatın uygun bir noktasından seçilen klimaya uygun özellikte ve kalınlıkta bir kablo (TSE standartlarını taşıyan ve asla alüminyum olmayan) çekilmelidir. Satın alınan klimanın iç ünite mi, dış ünite mi üzerinden elektrik beslemesinin yapılacağı hususuna da özellikle dikkat edilmelidir.

Klimanızı kullanacağınız ortama uygun olacak bir kapasite seçimiyle satın almanız gerekmektedir. Bu konuyla alakalı olarak klima satın alacağınız bayimize seçim esnasında iletmeniz gereken bilgiler şunlardır:
1) Klimanın kurulacağı alanın net alan ölçüsü (m2) ve yüksekliği
2) Klimanın kurulacağı mahalin bulunduğu coğrafi konum
3) Klimanın kurulacağı alanda sürekli bulunacak kişi sayısı
4) Klima kurulacak odadaki cam yüzey alanı, yalıtım durumu, mahalin bulunduğu binadaki kat konumu, güneşe göre montaj alanının konumu, mahalde bulunan ve ısı üreten elektronik aletler
Bu bilgiler doğrultusunda, yetkili bayimiz tarafından size uygun olacak kapasite belirlenir ve ürün gamında size uyabilecek modeller sunulur. Görsel tasarımının dışında klimalarda SEER / SCOP gibi performans gösteren değerler, iç ünite ve dış ünite ses seviyeleri, ürünün maksimum kapasitelerde ısıtma ve soğutma modlarında erişebileceği kapasiteler, ürünün garanti süresi ve ürünün sahip olduğu teknik yeterlilik belgeleri (TSE – CE – EUROVENT v.b.) gibi hususlarda dikkat etmek gerekir.

Klima montajında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır:
1) Montaj yerinin belirlenmesi: Hava sirkülasyonu için uygun konumlar seçilmeli, hava sirkülasyonunu engelleyici konumlardan kaçınılmalıdır. Bu husus hem iç hem de dış ünite için önemlidir. Hatalı seçilen montaj lokasyonlarında, iç ya da dış ünitenin önünde hava akışını engelleyici etkenlerden kaynaklı üflenen hava önünde bulunan engele çarparak klima tarafından geri emilir ve üfleme/emiş havasında by-pass meydana gelir. Başlıca sonucu performans kaybı, yetersiz ısıtma – soğutma ve aşırı enerji tüketimi olacaktır.
2) Doğru bakır boru ve drenaj tesisatı: Montajlarda kullanılması gereken temel malzemeler bakır boru, izolasyon malzemesi, sinyal iletişim kablosu, su drenaj hortumu, konsol ve dekoratif banttır. Soğutkan taşıyan borunun bakır olduğundan emin olunuz. Alüminyum ya da alüminyum alaşımlı boru kesinlikle uzun ömürlü olmayacak, kısa ya da orta vadede teknik problemleri beraberinde getirecektir. İzolasyon malzemesinin en az 9 mm. kalınlıkta olması, sinyal iletişim hattı için kullanılan kablonun da kesinlikle alüminyum içermemesi ve TSE standartlarını sağlaması gerekmektedir.  
3) Vakumlama: Kullanılan soğutkanın oksijenle temas etmemesi elzemdir. Bu husustan dolayı, iç ve dış ünite arasında bağlantısı yapılmış bakır boru hattının içerisinde kalan oksijenin vakumlama yönetimiyle emilmesi gerekmektedir. Keza vakumlana esnasında, bakır boru hattı içerisinde kalacak ve daha sonrasında sisteme zarar verebilecek toz, çapak, kir, pislik v.b. olumsuz maddelerin de vakumlama ile birlikte bakır boru hattının içerisinden emilmesi çok önemlidir. Vakumlamanın ilk kurulumda çok önemli olduğunu hatırlatır, klima montajında vakumlama işlemi yapılmadığını fark ettiğiniz takdirde tarafımızla iletişime geçmenizi rica ederiz.
4) Uygun elektrik hattı ve voltaj seviyesi: Uzman bir elektrik teknisyeni tarafından son tüketici aracılığıyla hazırlatılan klima besleme hattında, doğru kalınlıkta ve özellikle kablo kullanılması önemlidir. Klimanın bu hat üzerinden gelen elektrik voltajının da stabil ve istenen aralıklarda olması gerekmektedir. Bu sebeple, klima besleme elektrik hattını hazırlayan teknisyene, hat üzerindeki voltajı ölçtürmeniz, eğer mahalde genel bir voltaj problemi varsa bunu mutlaka klima kurulumu yapan ekibe de aktarmanız gerekmektedir. Elektrik kaynaklı oluşabilecek arızalarda, klima ürünlerimizin garanti kapsamında olmayacağını önemle hatırlatırız.